Κεντρική σελίδα
kenia
Αγρια Ζώα
Ζώα των πόλων
Δεινόσαυροι
Πουλιά
Φωτογραφίες της Γής
sos

Διάσημα  Αλογα

             πηγή horse.gr

Ιππεύοντας μαζί με το άλογό μας
- Ο κύκλος ζωής του αλόγου
- Ιστορία του αλόγου
- Θρύλοι - Παραδόσεις
- Επίσημες εκτρεφόμενες ράτσες

 Διάσημα Aλογα
 


LipizzansΗ διάσωση των Lipizzans

Η Lipizzan είναι μία ράτσα που αναπτύχθηκε στην Αυστρία ειδικά για 'dressage', (ιππική δεξιοτεχνία), μία εκπαίδευση στην οποία τα άλογα μαθαίνουν να κινούνται με ακρίβεια και ομορφιά ανασηκώνοντας τα πόδια τους ψηλά. Στη διάρκεια αυτής της επίδειξης υπάρχει μουσική την οποία ακούν και σύμφωνα με αυτήν, εκτελούν χορευτικές κινήσεις.

Τα Lipizzans επίσης εκτελούν συγκεκριμένες κινήσεις οι οποίες ονομάζονται ''αέρας πάνω από το έδαφος'', (airs above the ground), στις οποίες σηκώνονται από το έδαφος και προσγειώνονται με ειδικές φιγούρες (όπως στη φωτογραφία δίπλα σε φιγούρα courbette).

Μερικοί τα έχουν ονομάσει "οι χορευτές λευκοί επιβήτορες". Σχεδόν όλα τα άλογα της ράτσας Lipizzans μόλις μεγαλώσουν γίνονται ολόλευκα και στην όμορφη σχολή 'Spanish Riding School' στη Βιέννη της Αυστρίας, μόνο οι επιβήτορες εκπαιδεύονται για παραστάσεις. Οι φοράδες χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή διότι καθαρόαιμα άλογα ράτσας Lipizzans υπάρχουν ελάχιστα στο κόσμο. Οι πρόγονοι τους προήλθαν από την Ισπανία γι' αυτό και η σχολή πήρε το όνομά της από αυτή τη χώρα, ('Spanish Riding School').

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου, μόνο 10 άλογα Lipizzans υπήρχαν στο Spanish Riding School! Μερικά είχαν αιχμαλωτισθεί από τους Ναζί, και άλλα τα είχαν φυγαδεύσει για να σωθούν. Ο συνταγματάρχης Alois Podhajsky, ο οποίος ήταν διευθυντής της σχολής, κατάφερε να πείσει έναν Γερμανό αξιωματικό να τον αφήσει να βάλει τους θησαυρούς της σχολής και 10 επιβήτορες σε ένα τραίνο ώστε να μπορέσουν να γλιτώσουν από το βομβαρδισμό της Βιέννης. Πήρε μία ολόκληρη εβδομάδα για βρεθούν οι επιβήτορες σε ασφάλεια, διότι τα βαγόνια πολλές φορές βομβαρδίζονταν και έπρεπε να σταματήσει το τραίνο ώστε να επιδιωρθούν οι ζημιές. Τελικά, οι επιβήτορες βρέθηκαν σαν πρόσφυγες σε ένα παλιό κάστρο στο St. Martin im Innkreis.

Όμως, υπήρχαν και άλλα άλογα Lipizzans ακόμη να διασωθούν. Το 1945 στη Τσεχοσλοβακία, υπήρχε μία ολόκληρη αγέλη από επιβήτορες, φοράδες και νεογέννητα πίσω από τις πολεμικές γραμμές των Ναζί. Ο στρατηγός Podhajsky μίλησε στον Αμερικανό στρατηγό Patton, ο οποίος ήταν και ο ίδιος ιππέας. Αυτός οργάνωσε την διάσωση της αγέλης. Έστειλε το στρατηγό Charles H. Reed και τους στρατιώτες του στα σύνορα όπου πολέμησαν σε μία γρήγορη μάχη και μπήκαν μέσα στις πολεμικές γραμμές των Ναζί. Περικύκλωσαν την αγέλη των Lipizzans και έφεραν τα άλογα πέρα από τα σύνορα σε ασφάλεια!

Επειδή η Βιέννη είχε καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό στη διάρκεια του πολέμου, τα άλογα Lipizzans δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στη υπέροχη σχολή τους, παρά μέχρι το 1955, όπου και έδωσαν μία εκπληκτική μουσική παράσταση για να γιορτάσουν την επιστροφή τους!Ο Walt Disney έφτιαξε την ταινία "The Miracle of the White Stallions", (το θαύμα των λευκών επιβητόρων), αφιερωμένο στην διάσωσή τους! Ένα ακόμη πολύ καλό έργο για τα άλογα Lipizzans είναι το "Florian". Ακόμη άλογα Lipizzans χρησιμοποιήθηκαν για την κούρσα με τα άρματα στην ταινία Μπέν χούρ, ("Ben Hur").

Τέλος, τα άλογα αυτής της ράτσας δίνουν παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, και παρουσιάζονται στους Ολυμπιακούς αγώνες! Μέχρι και σήμερα οι λευκοί επιβήτορες χορεύουν στη μουσική της μεγάλης σχολής της Βιέννης !(Spanish Riding School of Vienna).

Picture courtesy The Lipizzan Billboard.
Text Copyright 1997 Diana Linkous
Από το site http://www.equinenet.org/heroes/