Πουλιά

31/10/08

 
 

 

Κεντρική σελίδα
kenia
Αγρια Ζώα
Ζώα των πόλων
Δεινόσαυροι
Πουλιά
Φωτογραφίες της Γής
sos
Σκαρθί
Φανέτο
Παπαδίτσα
Τσιχλόνι
Αηδόνι
Βραχοτσοπανάκος
Δεντροσταρήθρα
Κοκκινολαίμης

 

πέρδικα
Ορτύκι Μπεκάτσα

Πελαργοί της Ελλάδας
 

Ορνιθοπανίδα

ΠΑΡΥΔΑΤΙΑ ΥΔΡΟΒΙΑ

    ΤΑ ΑΓΡΙΟΠΟΥΛΙΑ ΜΑΣ

 

Η καρδερίνα

(Carduelis carduelis, Goldfinch, Chardonneret, Stieglitz)

πηγή Τα αγριοπούλια μας
 
Γνωρίσματα: 12 εκ. Φύλλα όμοια με λεπτές διαφορές. Ασπρες και κίτρινες φτερούγες με χαρακτηριστικά σχέδια. Ασπρόμαυρη ουρά, κόκκινο πρόσωπο, μαύρο και άσπρο κεφάλι, καστανή ράχη, υπόλευκο ουροπήγιο. Νεαρά: κεφάλι και πάνω μέρος τεφρωπά κιτρινοκαστανά με καστανές ραβδώσεις και κηλίδες. Πετάει κυματιστά, "χορεύοντας". Αγελαία.

Φωνή: Ενα απαραγνώριστο, μαλακό και συχνά επαναλαμβανόμενο "τιγκλιττ". Φωνή φόβου: ένα μαλακό "α-ι". Κελάηδημα: ένα μαλακό τετέρισμα, μερικές φορές σαν του καναρινιού, που περικλείει παραλλαγές από καλέσματα.

Βιότοπος: Κήποι, οπωρώνες, καλλιεργούμενα εδάφη. Το φθινόπωρο και το χειμώνα ψάχνει για τροφή στα γαϊδουράγκαθα των ερημότοπων. Φωλιάζει στα δέντρα, συνήθως κοντά στην άκρη των κλαδιών.

Ο φλώρος

(Carduelis chloris, Greenfinch, Verdier, Grunling)


 
Γνωρίσματα: 15 εκ. Το αρσενικό είναι ελαιοπράσινο με κιτρινοπράσινο ουροπήγιο και χαρακτηριστικά κίτρινο στις φτερούγες και την ουρά. Χοντρό υπόλευκο ράμφος. Κοκκινωπά σαρκόχρωμα πόδια. Το θηκυκό είναι πιο θαμπό, πιο σταχτί, λιγότερο κίτρινο. Νεαρά: ραβδωτά και πιο καστανά. Πετάει κυματιστά.

Φωνή: Δυνατό, γρήγορο τρίλισμα. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής ένα παρατεταμένο και έρρινο "σιιεε". Κελαηδάει από την κορυφή των δέντρων ή κατά το πέταγμα. Το κελάηδημα είναι ένα τετέρισμα που μοιάζει με του καναρινιού και είναι ανακατεμένο με μαλακούς, σφυριχτούς ήχους και καλέσματα.

Βιότοπος: Κήποι, θάμνοι, φυτείες, νεκροταφεία κτλ. Φωλιάζει στους φράχτες, τους θάμνους και τα μικρά δέντρα ιδίως τα αειθαλή.

Η Γαλιάντρα

(Melanocorypha calandra, Calandra Lark, Alouette calandre, Kalanderlerche)


 
Γνωρίσματα: 19 εκ. Διακρίνεται από το μεγαλύτερο μέγεθος, την κοντόχοντρη κατασκευή του σώματος, το παχύ, κιτρινωπό κερατόχρωμο ράμφος και τη μεγάλη μαύρη κηλίδα σε κάθε πλευρά του λαιμού. Το κρεμ στήθος έχει ελαφρά καστανές ραβδώσεις. Χωρίς λοφίο. Νεαρά: πιο κιτρινωπά κρεμ. Οι κηλίδες του λαιμού είναι μισοσκεπασμένες. Πετάει πολύ ελαφρά.

Φωνή: Ερρινο τετέρισμα "κλιτρα". Το κελάηδημα μοιάζει με της σταρήθρας, είναι όμως δυνατότερο με συχνές παρεμβολές μιμήσεως και συχνές τρίλιες. Κελαηδάει γυροπετώντας ψηλά και συχνά εφορμάει στα τελευταία 30 μέτρα, σιωπηλή στο έδαφος.

Βιότοπος: Πετρώδης ερημότοποι, αγροί και στέπες. Φωλιάζει στο έδαφος

Ο Δενδροτσοπανάκος

(Sitta europaea, Nuthatch, Sittele torchepot, Kleiber)


Γνωρίσματα: 14 εκ. Ενας κοντόχοντρος, ζωηρός αναρριχητής των δέντρων, με δυνατό, μυτερό ράμφος. Αναγνωρίζεται από το κυανότεφρο στέμμα, το κυανότεφρο πάνω μέρος, το κρεμ - κίτρινο κάτω μέρος με πυρόξανθα πλευρά, τα λευκά μάγουλα και λάρυγγα και τη δυνατή μαύρη οφθαλμική λωρίδα. Νεαρά χωρίς πυρόξανθο στα πλευρά. Σκαρφαλώνει στους κορμούς των δέντρων προς κάθε κατεύθυνση με μικρά πηδήματα και κατεβαίνει ακόμα και προς τα κάτω.

Φωνή: Ηχηρό, μεταλλικό "τβιιτ - τβιιτ - τβιιτ", ένα επαναλαμβανόμενο "τσιτ", ένα διαπεραστικό τετέρισμα "τσιρρρ" κτλ. Κελάηδημα: ένα επαναλαμβανόμενο δυνατό "τιι", ένα μακρύ τετέρισμα "κουι - κουι - κουι".

Βιότοπος: Παλιά φυλλοβόλα δέντρα σε δάση, πάρκα και κήπους. Φωλιάζει στις κοιλότητες των δέντρων, πότε πότε στις τρύπες των τοίχων, σε τεχνητές φωλιές κτλ. Βάζει λάσπη και στενεύει την είσοδο της κοιλότητας, όταν είναι μεγάλη και τις χαραμάδες

Ο Τρυποφράκτης

(Troglodytes troglodytes, Wren, Troglodyte, Zaunkonig)


Γνωρίσματα: 9,5 εκ. Ενα μικρό, στρογγυλό, καστανό πουλί με πυκνές λωρίδες και κοντή ανασηκωμένη ουρίτσα. Εξαιρετικά ζωηρό. Τρυπώνει σαν ποντικός στις λόχμες και τις αφάνες, κοντά στο έδαφος και πιάνει έντομα ανάμεσα στα φυτά. Πετάει θροϊστά, ξυστά και ίσα.

Φωνή: Δυνατό και σκληρό "τσικ-τσικ-τσικ", που σε περίπτωση συναγερμού γίνεται τραχύς βόμβος. Οταν ερεθιστεί: "τσερρ". Κελάηδημα: μια πολύ παρατεταμένη σειρά από δυνατές αλλά μελωδικές νότες και υψιλές τρίλιες. Κελαηδάει όλο σχεδόν το χρόνο.

Βιότοπος: Χαμηλή βλάστηση σε κήπους, λόχμες, δάση, ανάμεσα στους βράχους κτλ. Κατασκευάζει σφαιροειδή φωλιά σε φράχτες, θημωνιές χόρτων και κοιλώματα των δέντρων, των πλαγιών ή των κτιρίων


πηγή Τα αγριοπούλια μας

 

Κεντρική σελίδα | kenia | Αγρια Ζώα | Ζώα των πόλων | Δεινόσαυροι | Πουλιά | Φωτογραφίες της Γής | sos

Τελευταία ενημέρωση της τοποθεσίας 07/04/08