Αγρια Ζώα

31/10/08

Κεντρική σελίδα
kenia
Αγρια Ζώα
Ζώα των πόλων
Δεινόσαυροι
Πουλιά
Φωτογραφίες της Γής
sosΛαγός Ελάφι Ζαρκάδι

Αγριόγιδο Αρκούδα

Αλεπού Αγριόγατα Λύκος

 

Καλώς ορίσατε στην τοποθεσία μου στο Web!

AΓΡΙΑ  ΖΩΑ  ΤΗΣ  ΖΟΥΓΚΛΑΣ   ΚΑΙ  ΤΗΣ  ΣΑΒΑΝΑΣ

 ΛΙΟΝΤΑΡΙ       πηγή Τα Ζώα Κώστα Κουνελάκη
Το λιοντάρι είναι απ΄ τα πιό δυνατά και επιβλητικά θηλαστικά.. Έχει μήκος που φτάνει τα 3 μέτρα , ύψος 1 μέτρο και βάρος τα 250 κιλά. Το σώμα του καλύπτεται από γκρίζο-κιτρινωπό χρώμα ή σκούρο καφέ..

Τα αρσενικά έχουν χαίτη που καλύπτει το κεφάλι , τους ώμους και μερικές φορές φτάνει ως την κοιλιά.
Τα λιοντάρια ζουν σε μικρές ομάδες με έναν αρσενικό για αρχηγό και μερικά θηλυκά με τα παιδιά τους.Οι λέαινες μετά από κυοφορία τρεισήμισι μηνών γεννούν από 2 ως 6 μικρά . Τα λιονταράκια θηλάζουν για τρεις μήνες και στους επόμενους εννιά μαθαίνουν να κυνηγούν.
Τα λιοντάρια είναι ζώα τεμπέλικα και προτιμούν να περνούν τον καιρό τους ξαπλωμένα ή μισοκοινισμένα. Κυνηγούν μόνο όταν πεινούν.
Επιτίθονται σε όλα τα ζώα . Προτιμούν όμως τις ζέβρες και τις αντιλόπες .Συνήθως κυνηγούν την νύχτα στήνοντας ενέδρα στις πηγές όπου τα ζώα πάνε να ξεδιψάσουν.
Συνήθως επιτίθονται πρώτα τα θηλυκά. Το αρσενικό όμως είναι εκείνο που θα δοκιμάσει το πρώτο κομμάτι . Τα κομμάτια του σκοτωμένου ζώου τα μεταφέρουν σε ένα καταφύγιο όπου τρώνε πρώτα τα εντόσθια.
Κάθε επίθεση εξασφαλίζει τροφή για μιά εβδομάδα. Τα κομμάτια κρέας που θα περισσέψουν τα θάβουν στο χώμα για να τα προφυλάξουν από τους γύπες. Όταν η ομάδα των λιονταριών χορτάσει , κανένα ζώο δεν κινδυνεύει.
Το λιοντάρι δεν επιτίθεται στον
άνθρωπο. Μεμονωμένες επιθέσεις οφείλονται κυρίως σε γέρικα λιοντάρια που αναζητούν έτοιμη λεία στα ζώα ιθαγενών

 

ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ
Ο αφρικανικός ελέφαντας είναι τεράστιο ζώο. Έχει μήκος επτάμισι μέτρα (μαζί με την προβοσκίδα). Το ύψος του φτάνει τα 3,30 μέτρα και το βάρος του τους 6 τόνους.

Το χρώμα τους είναι σκούρι ή ανοιχτό γκρίζο . Έχει μεγάλο κεφάλι με τεράστια αυτιά που σκεπάζουν τους ώμους και χρησιμεύουν για να κάνουν αέρα και να διώχνουν τα ενοχλητικά έντομα.Το επάνω χείλος του επιμηκύνεται και σχηματίζει την προβοσκίδα που στο άκρο της έχει ρουθούνια και δύο χείλη.Στην επάνω σιαγόνα έχει
μόνο δύο δόντια τους γνωστούς χαυλιόδοντες. Κάθε χαυλιόδοντας ζυγίζει 30-45 κιλά στα αρσενικά και περίπου 10 κιλά στα θηλυκά.
Τα πόδια του είναι μακριά και ογκώδη για να εξασφαλίζουν ισορροπία στο τεράστιο σώμα του.
Ο ελέφαντας έχει ανεπτυγμένη όσφρηση και αφή αλλά πολύ αδύνατη όραση.
Καθημερινά διασχίζει μεγάλες αποστάσεις προς αναζήτηση της τροφής. Μπορεί ακόμη και να περάσει από ποτάμι κρατώντας όμως την προβοσκίδα του έξω απ΄ το νερό για να παίρνει αέρα.Καταναλώνει κατά μέσο όρο 200-250 κιλά τροφής και 90-180 λίτρα νερό.
Οι ελέφαντες ζουν κατά οικογένειες σε μεγάλες ομάδες που μπορεί να φτάσουν τα 1.000 άτομα! Στην ηλικία των 14 ετών το θηλυκό γεννάει ένα μικρό που ζει για άλλα τόσα χρόνια με τη μητέρα του.Τη φροντίδα των μικρών έχει όλη η ομάδα.
Ο ασιατικός ελέφαντας είναι λίγο μικρότερος .Ζυγίζει 4 τόνους και φτάνει τα 3 μέτρα το ύψος του. Άγριοι μικροί πληθυσμοί ζουν στα τροπικά δάση της Ινδίας, Κεϋλάνης, Σουμάτρας και Βόρνεο. Ο άνθρωπος τον έχει εξημερώσει και τον χρησιμοποιεί σε βαριές χειρονακτικές εργασίες στη θέση μηχανών
 

 ΓΑΤΟΠΑΡΔΟΣ
Είναι το πιο γρήγορο ζώο της ξηράς.Το όνομα που του έχουν δώσει οι ιθαγενείς είναι τσίταχ και σημαίνει "γατόσκυλο".
Γιατί νομίζεις το ονόμασαν έτσι;
Έχει μήκος 1,5 μέτρα και βάρος 60 κιλά.

Αναπτύσσει ταχύτητα 110 χιλιομέτρων την ώρα αλλά κουράζεται εύκολα.
Κυνηγάει ομαδικά ( 5-6 άτομα) συνήθως αντιλόπες τις οποίες συλλαμβάνει λόγο της ταχύτητας τους.
Η θηλυκιά γεννάει 4-6 μικρά τα οποία μένουν κάτω από την προστασία της μητέρας τους ως την ηλικία των 2 ετών
 

ΑΝΤΙΛΟΠΗ
Θηλαστικό χορτοφάγο ζώο της αφρικανικής σαβάνας.Το σώμα του έχει μήκος 1,30 μέτρα και ύψος 80 εκατοστά.Το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, από ανοικτό καφέ ως σκούρο καστανό.Το αρσενικό έχει μεγάλα κσπειροειδή κέρατα που φτάνουν τα 50 εκατοστά.

Οι αντιλόπες είναι γρήγορα ζώα. Μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 80 χιλιομέτρων, κάνοντας πηδήματα 10 μέτρων στο μήκος και 3 μέτρων στο ύψος!
Το θυληκό γεννάει μετά από κυοφορία 6 μηνών ένα ή δύο μικρά.
Είναι ζώα που ζουν σε λιβάδια στην Αφρική. Κάποια είδη απαντώνται και στην Ινδία και στο Πακιστάν. Ζουν σε μεγάλα κοπάδια των 20 ως 60 ζώων.
Η ονομασία αντιλόπη αποδίδεται και στις γαζέλες . Οι γαζέλες είναι από τα ομορφότερα ζώα. Το ύψος της φτάνει το 1 μέτρο και το βάρος τα 80 κιλά. Έχει χρώμα πυρόξανθο με λευκή κοιλιά.Έχει μεγάλα κέρατα που στο αρσενικό φτάνουν τα 75 εκατοστά. Είναι ζώο ευκίνητο . Τρέχει πάρα πολύ γρήγορα και κάνει μεγάλα πηδήματα.
τρέφεται με φυτά και χλόη
 

ΖΕΒΡΑ
Ο άγριος συγγενής του αλόγου και του γαιδάρου με τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα τους. Η εμφάνισή του μοιάζει με του αλόγου. Έχει ύψος 1,25 μέτρα , μήκος 2,20 μέτρα και βάρος 220-230 κιλά.

Το κεφάλι της είναι σχετικά μικρό με ευκίνητα αυτιά και κοντή χαίτη. Είναι ζώο χορτοφάγο όπως και τα άλογα.
Οι ζέβρες είναι κοινωνικά ζώα. Ζουν σε οικογένειες που αποτελούνται από έναν αρσενικό και 5-6 θηλυκές με τα μικρά τους. Οι οικογένειες ανήκουν σε μεγάλες αγέλες των 100 και πλέον ατόμων.
Τα θηλυκά μιάς οικογένειας μετά απο κυοφορία ενός χρόνου γεννάνε ένα μικρό που θα μείνει κοντά στη μητέρα του για περισσότερο από έναν χρόνο.
Πολλές φορές σχηματίζουν αγέλες με άλλα ζώα (στρουθοκάμηλους, αντιλόπες κλπ) για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους εχθρούς τους (τα σαρκοφάγα ζώα). Για παράδειγμα , οι στρουθοκάμηλοι λόγω του ύψους τους εντοπίζουν πρώτοι τον εχθρό και ειδοποιούν με ένα σφύριγμα τα υπόλοιπα ζώα
 

ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ

Η καμηλοπάρδαλη είναι το ψηλότερο ζώο στον κόσμο.Το ύψος της φτάνει τα 6 μέτρα και το βάρος της τα 500 κιλά. Το σώμα της καλύπτεται από παχύ δέρμα με τις γνωστές καφετιές κοιλίδες.

Το κεφάλι της φαντάζει μικροσκοπικό σε σχέση με το μακρύ λαιμό της και καταλήγει σε δυό μικρά κέρατα . Έχει μεγάλα υγρά μάτια και ευκίνητα αυτιά. Η όραση και η ακοή της είναι πολύ ανεπτυγμένες. Η καμηλοπάρδαλη βαδίζει αργά, και όταν παραστεί ανάγκη μπορεί να τρέξει με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων.
Τρέφεται με φύλλα και βλαστούς ψηλών δέντρων που είναι απρόσιτα στα άλλα ζώα. Όταν θέλει να πάρει κάτι από το έδαφος ή να πιεί νερό ανοίγει τα μπροστινά πόδια της ή γονατίζει λυγίζοντάς τα.
Η καμηλοπάρδαλη ζει στην κεντρική Αφρική. Κατά μέσο όρο ζει ως 30 χρόνια. Είναι κοινωνικό ζώο . Ζει σε ομάδες των 12-15 ατόμων που αποτελείται από ένα αρσενικό και τα θηλυκά με τα μικρά τους.
Είναι ζώο φιλήσυχο και συνήθως τρέπεται σε φυγή για να γλιτώσει από τα σαρκοφάγα ζώα
 

 ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ
Μεγάλο θηλαστικό της Αφρικής. Το όνομά του το πήρε από τους αρχαίους Έλληνες γιατί το κεφάλι του μοιάζει με του αλόγου.Έχει τεράστιο σώμα σαν βαρέλι. Το μήκος του (μαζί με την ουρά) φτάνει τα τεσσεράμισι

μέτρα, το ύψος του το ενάμισι μέτρο και το βάρος του τους 3 τόνους. Έχει κοντά πόδια και δυσανάλογα μεγάλο κεφάλι. Κινείται το ίδιο άνετα στο νερό και στην ξηρά. Αν χρειαστεί μάλιστα, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 50 χμ/ώρα! Συνήθως βγαίνει σε αναζήτηση τροφής την νύχτα. Τρέφεται με υδρόβια φυτά και καλάμια αλλά και με βλάστηση της ξηράς. Κατά μέσο όρο καταναλώνει 150 κιλά τροφής το 24ωρο!
Την ημέρα του την περνά βυθισμένος στο νερό . Μπορεί να μείνει μέσα στο νερό χωρίς αναπνοή ως 10 λεπτά!
Οι ιπποπόταμοι ζουν κατά ομάδες που περιλαμβάνουν αρκετά άτομα.
Ο ιπποπόταμος προκαλεί συχνά καταστροφές σε φυτείες όχι μόνο γιατί καταναλώνει μεγάλη ποσότητα τροφής αλλά και γιατί καταστρέφει με το σώμα του τις καλλιέργειες.
Κοντά στον Ιπποπόταμο ζουν δύο είδη πουλιών , ο βάρβος και ο μάυρος λιμνοκόρακας που τρέφονται με τις βδέλλες και τα παράσιτα που κολλούν στο σώμα του.
 

ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ
Ανήκει στην ομάδα των αιλουροειδών. Το μήκος του σώματός της φτάνει στα 2,40 μέτρα και το βάρος τα 68 κιλά.Το κεφάλι είναι σχετικά μικρό με κοφτερά δόντια και δυνατά σαγόνια. Έχει επίσης δυνατά πόδια. Η λεοπάρδαλη τρέχει γρήγορα και κάνει

άλματα που φτάνουν τα 6 μέτρα! Έχει ανεπτυγμένες όλες του τις αισθήσεις και επίσης πολύ γρήγορα αντανακλαστικάγι΄αυτό και είναι δύσκολο να τον ανακαλύψει κανείς.Τρέφεται με οποιοδήποτε μεγάλο ή μικρό ζώο. Μάλιστα δείχνει προτιμήσεις στην τροφή του. Ζει στην Αφρική και στη νότια Ασία.
Ο Ιαγουάρος είναι ένα είδος πάνθηρα που ζει στην κεντρική και νότια Αμερική. Το σώμα και τα άκρα του είναι πιό χοντρά από της λεοπάρδαλης.Το βάρος του φτάνει τα 170 κιλά. Είναι ζώο αρπακτικό και σαρκοφάγο που κυνηγάει συνήθως τη νύχτα.
Το πούμα είναι ένα είδος πάνθηρα που ζει στη βόρεια και νότια Αμερική.Λέγεται και κούγκαρ ή λιοντάρι των βουνών.Το χρώμα του ποικίλει από ανοιχτό καφέ ως μαύρο. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά του πάνθηρα. Το πούμα επιτίθεται σε όλα τα χορτοφάγα ζώα αλλά και
σε κοπάδια βοοειδών. Για το λόγο αυτό κυνηγήθηκε από τον άνθρωπο μέχρι σημείου αφανισμού. Σήμερα θεωρείται από τη διεθνή νομοθεσία προστατευόμενο είδος.
 

                                                                           

 

Κεντρική σελίδα | kenia | Αγρια Ζώα | Ζώα των πόλων | Δεινόσαυροι | Πουλιά | Φωτογραφίες της Γής | sos

Τελευταία ενημέρωση της τοποθεσίας 07/04/08