Κεντρική σελίδα
kenia
Αγρια Ζώα
Ζώα των πόλων
Δεινόσαυροι
Πουλιά
Φωτογραφίες της Γής
sos

   πηγή Τα Ζώα Κώστα Κουνελάκη

 ΓΟΡΙΛΑΣ

Ο γορίλας είναι ένα από τα είδη των ανθρωποειδών πιθήκων. Υπάρχουν δύο είδη, ο ορεινός γορίλας και ο πεδινός. Είναι μεγαλύτερος από τον άνθρωπο. Το ύψος του φτάνει τα 190 εκατοστά και το βάρος του τα 250 κιλά. Εχει κοντό και χοντρό τρίχωμα.

Ο γορίλας ζει στα δάση της κεντρικής και δυτικής Αφρικής. Περπατάει στο έδαφος στηριζόμενος και στους βραχίονές του. Στα δέντρα ανεβαίνει για να βρει την τροφή του που αποτελείται από φύλλα και φρούτα.

Οι γορίλες ζουν σε ομάδες των 10 - 20 ατόμων. Κάθε ομάδα έχει έναν  αρσενικό  για αρχηγό. 

Όταν συναντηθούν δυό ομάδες , ο αρχηγός χτυπάει τις γροθιές του στο στήθος του για να δείξει ότι επιθυμεί να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Οι θηλυκιές μετά το έκτο έτος της ηλικίας τους  γεννάνε κάθε 4 χρόνια ένα μικρό που θα μείνει με τους γονείς του 3 χρόνια

 ΤΙΓΡΗ
Το μεγαλύτερο αιλουροειδές του πλανήτη μας.Το μήκος του φτάνει τα 3 μέτρα και το βάρος του τα 300 κιλά. Έχει το χαρακτηριστικό κιτρινοκόκκινο τρίχωμα με τις εγκάρσιες σκουρόχρωμες ραβδώσεις. Ζει σε θαμνώδεις και καλαμόφυτες
περιοχές αλλά και στην πυκνή βλάστηση του τροπικού δάσους στη νότια Ασία. Είναι ζώο μοναχικό. Καθημερινά διανύει μεγάλες αποστάσεις σε αναζήτηση τροφής.Επιτίθεται σε οποιοδήποτε ζώο ανεξάρτητα από το μέγεθός του. Ορμάει με ένα πήδημα πάνω στο θύμα του και τσακίζει τη σπονδυλική του στήλη. Σέρνει τα κομμάτια του ζώου στους θάμνους και όταν τα έχει φάει όλα επιστρέφει στον τόπο του κυνηγιού.
Όταν πεινάει πολύ κυνηγάει ακόμη και μικρά τρωκτικά ή ακρίδες.Είναι ζώο έξυπνο και θαρραλέο. Υπάρχουν τίγρεις που τρέφονται μόνο με αγρίμια αλλά και τίγρεις που επιτίθονται στα κοπάδια των ιθαγενών.
Αυτές ζουν κοντά στους καταυλισμούς των ιθαγενών.Είναι μεγάλη απειλή για τους ανθρώπους γι΄ αυτό και οι τελευταίοι μόλις αντιληφθούν τίγρη στην περιοχή τους , συχνά μεταναστεύουν.
Η τίγρη ζει περίπου 20 χρόνια. Μετά τον τέταρτο χρόνο η θηλυκιά γεννάει 3 - 4 μικρά . Τα μικρά μένουν με τη μητέρα τους μέχρι την ηλικία των δύο ετών.
 

ΧΙΜΠΑΤΖΗΣ
Ο χιμπατζής είναι ένας μεγαλόσωμος πίθηκος. Το ύψος του φτάνει το ενάμισι μέτρο και το βάρος του τα 75 κιλά.Το σώμα του καλύπτεται από αραιό τρίχωμα σε αποχρώσεις καφέ και μαύρου. Οι χιμπατζήδες δεν έχουν ουρά.
Αναρριχώνται με άνεση, αλλά προτιμούν να βρίσκονται στο έδαφος . Περπατούν όρθιοι αλλά και με τα τέσσερα. Τρέφονται με φύλλα και φρούτα
αλλά όταν τους δοθεί ευκαιρία και με τερμίτες , προνύμφες και μικρά θηλαστικά. Οι χιμπατζήδες ζουν ομαδικά στην κεντρική και δυτική Αφρική.
Φτιάχνουν τη φωλιά τους στα δέντρα στο βάθος του δάσους. Κάθε νύχτα κατασκευάζουν άλλη φωλιά.
Μπορούν να κατασκευάσουν σύνεργα από κλαδιά τα οποία χρησιμοποιούν για να βγάλουν τους τερμίτες από τη φωλιά τους.
Ο χιμπατζής θεωρείται το εξυπνότερο ζώο. Μοιάζει πολύ στον άνθωπο και γι΄ αυτό χρησιμοποιείται σαν πειραματόζωο για τη μελέτη της λειτουργίας διαφόρων ιστών και οργάνων ιδίως του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου
 

ΟΥΡΑΚΟΤΑΓΚΟΣ
Ο ουρακοτάγκος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανθρωποειδείς πιθήκους.Το ύψος του φτάνει τα 2 μέτρα και το βάρος του τα 100 κιλά.. Το σώμα του καλύπτεται από κοκκινωπό χρώμα που σκουραίνει όσο μεγαλώνει το ζώο. Το πρόσωπο και οι παλάμες του δεν έχουν
τρίχωμα. Ζει στην Ινδονησία (στα νησιά Σουμάτρα και Βόρνεο) μέσα σε πυκνά δάση. Είναι ζώο δενδρόβιο. Κινείται ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων με ευκολία. Στο έδαφος περπατά με τα πίσω πόδια έχοντας συχνά τα χέρια στο κεφάλι. Ζει συνήθως μοναχικά ή με το ζευγάρι του και σπάνια σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων. Κάθε βράδυ φτιάχνει τη φωλιά του από κλαδιά πάνω σε ένα δέντρο. Η διάρκεια ζωής του είναι 25 χρόνια. Παλιά ζούσε και στην ηπειρωτική Κίνα. Σήμερα έχουν απομείνει λιγότερα από 5.000 άτομα. Θεωρείται είδος προς εξαφάνιση