Κεντρική σελίδα
kenia
Αγρια Ζώα
Ζώα των πόλων
Δεινόσαυροι
Πουλιά
Φωτογραφίες της Γής
sos

Ιστορία  του  αλόγου

                πηγή horse.gr

- Ιππεύοντας μαζί με το άλογό μας
- Ο κύκλος ζωής του αλόγου
- Θρύλοι - Παραδόσεις
- Επίσημες εκτρεφόμενες ράτσες
- Διάσημα άλογα
 

 Ιστορία του αλόγου
 


"Ιστορική αναφορά, θρύλοι και παραδόσεις από την συνύπαρξή των ίππων με διάφορες φυλές ανθρώπων, μέσα στους αιώνες."

Ξεκινώντας μία αρχική προσέγγιση του θέματος, ο ίππους (equus), ανήκει στην οικογένεια των ίππιδών τα οποία είναι οπληφόρα, περισσοδάκτυλα θηλαστικά. Τα περισσοδάκτυλα εξελίχθηκαν από την τάξη των κονδυλάρθρων. Τα περισσοδάκτυλα στα εμπρός άκρα είχαν τέσσερα δάκτυλα και στα πίσω μόνο τρία. Αυτή η διάπλαση των άκρων σε συνδυασμό με τα μακριά μετακάρπια και μετατάρσια οστά τους έκανε πολύ καλούς δρομείς. Στο διάστημα μεταξύ 54 - 38 εκατομμύρια χρόνια διαπιστώνεται μία διαφοροποίηση στα δόντια των περισσοδάκτυλων που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών διαφορετικών οικογενειών 3 από τις οποίες ζουν και σήμερα. Η οικογένεια των Ιππιδών, των Τάπειρων και των Ρινόκερων.

EohippusΠρώτος αντιπρόσωπος των Ιππιδών (Equidae), θεωρείται ο Ηώιππος που ήταν ένα μικρό ζώο στο ύψος μίας αλεπούς! Ζούσε πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια στα τροπικά δάση της σημερινής Δυτικής Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική. Τρεφόταν με φύλλα θάμνων, βλαστούς και φρούτα που έβρισκε κάτω από τα δέντρα των τροπικών δασών και λόγο του μικρού μεγέθους του μπόρεσε να επιβιώσει.

Μέσα στα 55 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης του ίππου, παρατηρείται μία συνεχής αλλαγή χαρακτηριστικών, η οποία είναι αποτέλεσμα της προσαρμογής των ιππιδών στο εκάστοτε περιβάλλον. Έτσι ομάδες ιππιδών που εξελίχθηκαν σε ψυχρές περιοχές είχαν παχύ δέρμα, πυκνό παχύ τρίχωμα ώστε να μην έχουν απώλειες σωματικής θερμότητας. Ενώ αντίθετα ομάδες που εξελίχθηκαν σε Τροπικές ζώνες είχαν λεπτό δέρμα και πιο αραιό τρίχωμα προκειμένου να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματος χαμηλότερη!

MesohippusΓνωρίζοντας τις γεωλογικές και κλιματολογικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί σε όλο τον πλανήτη είναι λογικό να έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα πάνω από 350 διαφορετικά είδη απολιθωμάτων της οικογένειας των ιππιδών! Κατά την την περίοδο 40-35 εκατομμύρια χρόνια βλέπουμε τον απόγονο του Ηώιππου Mesohippus. Αυτό το είδος είχε εξελιχθεί σε μεγαλύτερο μέγεθος σώματος και ταχύτητα. Με βάση αυτά τα στοιχεία συμπεραίνουμε ότι ζούσε σε λιγότερο πυκνές δασικές περιοχές ή πολύ κοντά σε αυτές.

MiohippusΟ επόμενος απόγονος Miohippus με την μετρία σωματική διάπλαση, έζησε πριν 30 εκατομμύρια χρόνια. Αρχίζει να απομακρύνεται από τα δάση ( ζει στις παρυφές), τα μάτια του αποκτούν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, δίνοντας του μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, τα άκρα του είναι ακόμη μακρύτερα από τους προγόνους, επιβεβαιώνοντας την αυξητική τάση του σώματος και την ανάγκη για περισσότερη δύναμη αντοχή και ταχύτητα.

MerychippusΗ προσαρμοστικότητα συνεχίζει να εξελίσσει το είδος και αυτό φαίνεται ακόμη περισσότερο από τον απόγονο Merychippus, που έζησε πριν 25-20 εκατομμύρια χρόνια! Ο πρώτος εκπρόσωπος της οικογένειας των ιππιδών που έζησε σε ανοικτές εκτάσεις, λόγω της εξάπλωσης του χόρτου σε όλες τις ηπείρους. Τα μάτια του τοποθετημένα στα πλαϊνά του κρανίου, του έδιναν μεγαλύτερο οπτικό πεδίο ώστε να εντοπίζει γρηγορότερα τους εχθρούς του. Το ύψος του σώματος του φθάνει το 1 μέτρο (όσο το ύψος του Σκυριανού αλόγου σήμερα), και γι αυτό δεν μπορούσε να ζει πια μέσα στα δάση αφού ήταν δύσκολο να κρυφτεί από τους εχθρούς του! Λόγω αύξησης μεγέθους αναπτύσσει μεγαλύτερες ταχύτητες και αλλάζει διατροφικές συνήθειες (μακριά από τα δάση τρέφεται κυρίως με χόρτο).

PliohippusΟ απόγονος του Merychippus, ονομάζεται Pliohippus και έζησε πριν από 6 εκατομμύρια χρόνια! Ο Pliohippus έζησε σε ανοικτές εκτάσεις και τρεφόταν με άφθονο χόρτο. Τα οστά του μεγαλώνουν για να διευκολύνουν την κίνηση και όλα τα δόντια προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, ενώ παράλληλα όλο το σώμα επιμηκύνεται!

Ο τελευταίος επιζήσας της μεγάλης οικογένειας των ιππιδών είναι ο Equus. Αυτό το είδος εμφανίστηκε πριν από 5-εκατομμύρια-χρόνια-και-εξαπλώθηκε σχεδόν σε ολόκληρη τη γη μέχρι πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια! Απολιθώματα του Equus έχουν βρεθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Αυστραλία και την Ανταρκτική, για λόγους άγνωστους ακόμα. Κατά την περίοδο του τελευταίου παγετώνα εξαφανίστηκε από την Αμερικάνική ήπειρο ίσως από κάποια ασθένεια. Η ανατομική του διάπλαση ήταν περίπου αυτή των σημερινών άγριων ίππων, με βαρύ κεφάλι και αδύνατο ισχίο.
Ο Equus ήταν το τελευταίο είδος που εξαφανίστηκε κατά την περίοδο του τελευταίου παγετώνα.

Τα είδη που επέζησαν (μεταξύ 10000 - 15000 χρόνια), στη Ευρασία είναι τρεις βασικές κατηγορίες πρωτόγονων ίππων:

1. ίππος των Δασών από όπου προήλθαν όλες οι 'βαριές' ράτσες,
2. ο ίππος Przewalski ο οποίος ζει και σήμερα,
3. και ο ίππος Ταρπάν ο οποίος εξαφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.


Αρκετά χιλιάδες χρόνια αργότερα οι τρεις αυτές κατηγορίες μετά από διασταυρώσεις, κλιματολογικές και γενετικές αλλαγές, οδηγήθηκαν σε 4 διαφορετικούς τύπους ίππων:

Pony type 1Pony type 1: Ζούσε στην Βορειοδυτική Ευρώπη. Μικρόσωμο είδος με μεγάλη αντοχή στο κρύο. Πρόγονος του ο ίππος Ταρπάν και εκπρόσωποι του είναι τα Exmoor ponies της Αγγλίας και το Icelandic Pony της Ισλανδίας.

Pony type 2Pony type 2: Ζούσε στη Βόρεια Ευρώπη και Ασία σε πολικές συνθήκες. Εκπρόσωποι του σήμερα το Fjord pony της Νορβηγίας και πολλοί τύποι Βόρειων κρατών.

Horse type 3Horse type 3: Ζούσε στην Κεντρική Ασία και Κεντροδυτική Ευρώπη. Εξελίχθηκε ως νέος τύπος προσαρμοσμένος σε εύκρατες κλιματολογικές συνθήκες και εκπρόσωποι του σήμερα είναι το Akhal - Teke, το Barb και Turcoman!
Horse type 4Horse type 4:
Γνωστό ως Primeval Arabian ή Proto-Arab. Αυτό το είδος είναι απόγονος του Τάρπαν, ζούσε σε εύκρατες περιοχές της Μέσης Ανατολής και Νότιας Ασίας. Ίππος κομψός με μικρό κεφάλι και συμπαγές σώμα. Οι κάτοχοι των σημερινών Caspian και Arabian horses, υποστηρίζουν ότι τα άλογα αυτά είναι αυθεντικοί απόγονοι του Proto Arab horse!