Κεντρική σελίδα
kenia
Αγρια Ζώα
Ζώα των πόλων
Δεινόσαυροι
Πουλιά
Φωτογραφίες της Γής
sos

Ιππεύοντας  μαζί  με  το  άλογό  μας

          πηγή horse.gr
- Ο κύκλος ζωής του αλόγου
- Ιστορία του αλόγου
- Θρύλοι - Παραδόσεις
- Επίσημες εκτρεφόμενες ράτσες
- Διάσημα άλογα
 

Ιππεύοντας μαζί με το άλογό μας

--------------------------------------------------------------------------------

Το να ιππεύσουμε σωστά και άνετα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο καλής τεχνικής. Πόσο σίγουροι είμαστε ότι όταν ιππεύουμε το άλογό μας είναι και εκείνο ευχαριστημένο και πρόθυμο να συνεργαστεί μαζί μας ώστε να περάσουμε καλά και οι δύο; Παρακάτω θα βρείτε 4 τρόπους βασισμένους στις μεθόδους του Monty Roberts οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη σημασία τις ιππασίας και να διασκεδάζετε τόσο εσείς όσο και το άλογό σας όταν το ιππεύετε.

Α.
Καταρχήν ελέγχουμε τη φυσική κατάσταση του αλόγου, δηλαδή εάν τα πόδια, η μέση και γενικά όλο το σώμα δεν παρουσιάζουν προβλήματα φλεγμονών και άλλων τραυματικών καταστάσεων. Το άλογό μας θα πρέπει να μην αισθάνεται κανένα πόνο ή ενόχληση ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ίππευσης χωρίς να μας δημιουργεί προβλήματα περίεργης συμπεριφοράς.

Επίσης η επικοινωνία που έχουμε με το άλογό μας όταν το ιππεύουμε είναι πολύ σημαντική. Ελέγχουμε αν ιππεύοντας έχουμε τη σωστή θέση πάνω στη σέλα, και εάν στηριζόμαστε σωστά πάνω στους αναβολείς ώστε να μεταδίδουμε τα σήματα της επικοινωνίας με τα πόδια μας στο άλογο στο σημείο του σώματός του που μπορεί να το αντιληφθεί και να αντιδράσει ανάλογα σε αυτό που ζητάμε.

Εάν δεν έχουμε εμείς σε πλήρη έλεγχο το σώμα μας και τις κινήσεις του όταν βρισκόμαστε πάνω στη σέλα θα μπερδέψουμε τα μηνύματα τα οποία θέλουμε να περάσουμε στο άλογό μας με αποτέλεσμα να το αγχώσουμε και να χάσουμε τον έλεγχο.

Β.
Εφόσον έχουμε ήδη ελέγξει και γιατρέψει τη φυσική κατάσταση του αλόγου μας από τυχόν τραυματικές καταστάσεις που θα το κάνουν δύστροπο στην συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της ίππευσης, το επόμενο για το οποίο πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα στο άλογό μας είναι η ιπποσκευή. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η σέλα ταιριάζει απόλυτα στην ακρωμία του αλόγου μας και δεν τον πιέζει. Ακόμη η κεφαλαριά να είναι πραγματικά στις διαστάσεις του κεφαλιού του, και η στομίδα να μην ερεθίζει το στόμα του και να είναι στο μέγεθος που πρέπει. Το σύστημα των ηνίων που εφαρμόζουμε να ταιριάζει στην ίππευσή μας, το ιππόσαγμα. να μην τον ζεσταίνει ή του δημιουργεί αλλεργία και αντίστοιχα κάθε τι που χρησιμοποιούμε ως βοήθημα (μαστίγιο, σπιρούνια ακόμη και το είδος και μέγεθος της πετάλωσης), πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι απολύτως άνετα για το άλογό μας.

Γ.
Για να έχουμε αρμονική και ήρεμη σχέση με το άλογό μας πρέπει να το καταλαβαίνουμε από κάθε άποψη, το πώς δηλαδή αντιδρά σε σωματική καταπόνηση αλλά και το πώς μας εκφράζει τα συναισθήματά του.

Η σημασία που έχει η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τι αισθάνεται το άλογό μας, είναι μεγάλη. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το σύστημα στο εξωτερικό του εγκεφάλου του αλόγου μας το οποίο ελέγχει τη σκέψη, το προγραμματισμό, την όραση και την ομιλία είναι μικρότερο από το ανθρώπινο, αντίθετα το σύστημα το οποίο ελέγχει τα αισθήματα και τις συναισθηματικές αντιδράσεις έχει το ίδιο μέγεθος με το ανθρώπινο. Αυτό μπορούμε να το κατανοήσουμε αν σκεφτούμε ότι τα άλογα αισθάνονται φόβο, πόνο, και ενθουσιασμό σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Παλαιότερες μέθοδοι δίδασκαν ότι έπρεπε να "νικάς όλους τους αγώνες με το άλογο". Οι σύγχρονες μέθοδοι διδάσκουν και αποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός της εξυπνάδας και της δύναμης του εγκεφάλου μας είναι πιο αποτελεσματικές για να εξηγήσουν γιατί ένα άλογο είναι ατίθασο.

Φόβος:
Υπάρχουν περιπτώσεις που το άλογό μας θα χρειαστεί τη βοήθεια ενός μεγαλύτερου και ωριμότερου αλόγου ώστε να το οδηγήσει κατάλληλα για να καταφέρει, δείχνοντας του για παράδειγμα πως να περάσει ένα ποταμάκι. Αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνουμε το άλογό μας να νικήσει. Απλά τον βοηθάμε να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και αυτοπεποίθηση ώστε να κάνει παρόμοια πράγματα μόνος του.

Ενθουσιασμό:
Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι εκπαιδευόμαστε να ελέγχουμε τον ενθουσιασμό μας και τα συναισθήματα μας, έτσι και στα άλογα πρέπει να δείξουμε πως να μετριάζουν τις εκρήξεις ενθουσιασμού που έχουν όταν για παράδειγμα βρίσκονται εκτός στάβλου σε κάποια εκδρομή. Αφήστε τον να ηρεμήσει αφού πρώτα γίνετε εσείς ήρεμοι δίχως να κάνετε μεγάλη φασαρία για το θέμα. Δείξτε του ότι πρέπει να υπακούσει στα σταθερά σας χέρια, να κατεβάσει το κεφάλι και να εκφράσει τη ζωντάνια του με μέτρο. Φέρτε τον συχνά στη θέση στην οποία δείχνει ανησυχία ώστε να κατανοήσει ότι δεν χρειάζεται να κάνει τόση φασαρία όταν του συμβαίνει αυτό.

Θυμηθείτε ότι το άλογό σας, αισθάνεται ότι εσείς είστε η ζώνη προστασίας του, αν σας σέβεται ήδη ως αρχηγό και εσείς δεν ανησυχείτε γιατί να ανησυχήσει εκείνο;

Δ:
Περνάτε καλά ήδη μαζί με το άλογό σας; Έχετε το κατάλληλο άλογο για την προσωπικότητα, τις φιλοδοξίες και τη φυσιολογία σας; Ένα άλογο με έντονο ταμπεραμέντο δεν θα ταίριαζε σε ένα ιππέα με την ίδια φλόγα και το αντίστροφο. Ακόμη ένα άλογο για υπερπήδηση εμποδίων δεν είναι κατάλληλο για άλλου είδους αθλήματα και το αντίστροφο. Καλό είναι λοιπόν να μην παίρνουμε με ευκολία το πρώτο άλογο που έτυχε να βρίσκεται στο στάβλο μας ή ερωτευτήκαμε λόγω χρώματος. Ο καλύτερος συνδυασμός ιππέα και αλόγου φέρνει συνήθως τα καλύτερα αποτελέσματα και σας κάνει ευτυχισμένους.

Το να παίρνετε από την ιππασία χαρά και ευτυχία το χρωστάτε άλλωστε στον εαυτό σας αλλά και στο άλογο που εξαρτάται από εσάς.