Κεντρική σελίδα
kenia
Αγρια Ζώα
Ζώα των πόλων
Δεινόσαυροι
Πουλιά
Φωτογραφίες της Γής
sos

Τύποι χρυσόψαρων

Οι   φίλοι   μας   τα   ζώα

         

πηγή το goldfish.gr .
 

Τα χρυσόψαρα χωρίζονται κυρίως σε δυο κατηγορίες: αυτα που έχουν μονή και αυτά που έχουν διπλή ουρά. Παρακάτω αναφέρονται (με την αγγλική τους ονομασία) τα κυριότερα από αυτά.

ΜΕ ΜΟΝΗ ΟΥΡΑ
Τα με μονή ουρά είναι από τις πρώτες γενιές χρυσόψαρων που προήλθαν από τον ασιατικό κυπρίνο. Είναι ταχύτεροι κολυμβητές και η υγεία τους είναι μακράν η ανθεκτικότερη.

Common (κοινό)
Το κοινό χρυσόψαρο είναι η πλέον συνήθης κατηγορία που κυκλοφορεί στην αγορά. Συχνά, πωλείται ως ζωντανή τροφή σε άλλα, μεγαλύτερα είδη ψαριών. Το μέγεθός του, κατά μέσο όρο, φτάνει τα 20-35 εκ. Το χρώμα τους συνήθως είναι χρυσό και σπανιότερα κίτρινο, ασημένιο ή καφέ.
 
Comet
Οι κομήτες είναι επίσης συνηθισμένη κατηγορία χρυσόψαρου και η διαφορά τους με τα κοινά, είναι ότι διαθέτουν μακρύτερο σώμα και ουρά, ενώ είναι περισσότερο αδύνατοι, γεγονός το οποίο τους προσδίδει κολυμβητική ταχύτητα. Τα χρώματά τους είναι μπρούτζινο, χρυσό, άσπρο ή και κόκκινο.  Κατά μέσο όρο το μέγεθός τους αγγίζει τα 25εκ.
 
Sarasa Comet
Οι κομήτες Sarasa , κόκκινοι με άσπρα σημεία, ιδανικότερα ζουν σε λιμνούλες με αληθινά φυτά, χαλίκια και πετρούλες. Το μέγεθός τους είναι ανάλογο με το περιβάλλον τους.
 
Shubunkin
Μια ποικιλία του κομήτη είναι το Shubunkin. Η μορφή είναι ίδια, ενώ η διαφορά συνίσταται κυρίως στο χρώμα. Το Shubunkin είναι εμπριμέ, με κύριο χρώμα το μεταλλικό μπλε. Μπορεί να μεγαλώσει έως και 30εκ.

ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΟΥΡΑ
Τα με διπλή ουρά χρυσόψαρα έχουν κοντύτερο και πιο στρογγυλεμένο σώμα. Η υγεία τους είναι πιο εύθραυστη και μεγαλώνουν έως 20εκ.

Fantail
Το Fantail είναι στρογγυλόσωμο με διπλή ουρά και μεγαλώνει έως 20εκ.
 
Lionhead
Το Lionhead δεν διαθέτει ραχιαίο πτερύγιο αλλά έχει αναπτύξει έναν "μάλλινο" όγκο ο οποίος καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το κεφάλι του. Μεγαλώνει έως 20εκ.
 
Ranchu
Το Ranchu μοιάζει πολύ με το Lionhead. Η διαφορά του όμως είναι ότι έχει καμπουρωτή ράχη και μικρότερο "μάλλινο" όγκο. Δυστυχώς, η καμπουρωτή ράχη του , το καθιστά ακόμη πιο ευαίσθητο στην ασθένεια της νηκτικής κύστης. Μεγαλώνει έως 20εκ.
 
Pearlscale
Το Pearlscale πήρε το όνομά του από τα ιριδίζοντα σαν πέρλες λέπια του. Τα χρώματά του συνήθως είναι ένας συνδιασμος από κόκκινο, χρυσό, μαύρο, και άσπρο.
 
Veiltail
Το Veiltail έχει επίσης κοντόχοντρο σώμα με διπλή ουρά. Όμως, η αξιοσημείωτη διαφορά είναι η μακρύτερη ουρά του. Μεγαλώνει έως 20εκ.
 
Oranda
Μοιάζοντας με το Veiltail, το Oranda διαφέρει στο "μάλλινο" όγκο που διαθέτει στο κεφάλι του, ο οποίος κάποιες φορές είναι τόσο μεγάλος που καλύπτει σχεδόν και τα μάτια. Το χρώμα του ποικίλει: άσπρο με κόκκινο κεφάλι, κόκκινο, κόκκινο/μαύρο, μπλε, σοκολατί, μαύρο και εμπριμέ.
 
Ryukin
Το Ryukin έχει καμπυωτή ράχη, χοντρή κοιλίτσα και μακριά σα φτερά πτερύγια. Έχει μια χαρακτηριστική καμπούρα πίσω από το κεφάλι του και το σώμα του είναι σχεδόν τριγωνικό. Το χρώμα του ποικίλει: κόκκινο, κόκκινο/μαύρο, κόκκινο/άσπρο και εμπριμέ.
 
Black Moor
Το χρυσόψαρο Black Moor είναι πολύ δημοφιλές: τηλεσκοπικά μάτια, διπλή μακριά ουρά και πλούσιο βελούδινο μαύρο χρωματισμό. Σχετικά, έχει ανθεκτική υγεία.
 
Telescope
Ενώ κατά τα άλλα μοιάζει με το Veiltail, το πλέον χαρακτηριστκό στο Telescope είναι τα μεγάλα προεξέχοντα μάτια του. Θεωρείται το πιο αντιπροσωπευτικό χρυσόψαρο της Κίνας. Όμως, έχουν φτωχό πεδίο όρασης και ενίοτε δυσκολεύονται να βρουν την τροφή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφεύγεται η συγκατοίκησή τους με άλλα πιο ευκίνητα είδη.
 
Celestial
Αυτό το χρυσόψαρο χαρακτηρίζεται για το χρυσό του χρώμα, την έλλειψη ραχιαίου πτερυγίου και τα μικρά, ανασηκωμένα μάτια του. Αυτό το είδος θα πρέπει να συγκατοικεί μόνο με όμοιά του.
 
Buble Eye
Το Bubble Eye έχει μεγάλους υγρούς σάκους κάτω από κάθε μάτι του, συνήθως δε διαθέτει ραχιαίο πτερύγιο και είναι αργός κολυμβητής. Αυτό το χρυσόψαρο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο και θα πρέπει να συγκατοικεί μόνο με όμοιά του. Επίσης, καθώς οι υγροί σάκοι του είναι δυνατό να τρυπήσουν από οτιδήποτε αιχμηρό, καλό θα ήταν το ενυδρείο στο οποίο διαμένει να μην έχει καθόλου διακόσμηση.
 
Wakin
Το wakin είναι ένα κοινό χρυσόψαρο με διπλή ουρά. Το σώμα του είναι λίγο κοντύτερο από το κοινό χρυσόψαρο.
 
Jikin
Το Jikin διαφέρει από το Wakin όχι μόνο ως προς το στρογγυλεμένο σώμα του, αλλά επίσης και στο ουριαίο πτερύγιο το οποίο είναι μεγαλύτερο. Το αξιοπρόσεκτο στο Jikin είναι ότι όλα τα πτερύγιά του, πλην του ραχιαίου, είναι διπλά! Το χρώμα του ποικίλλει, με το κόκκινο να είναι το πιό σπάνιο.
Συνήθως προτιμάται για λιμνούλες.

πηγή το goldfish.gr .