Κεντρική σελίδα
kenia
Αγρια Ζώα
Ζώα των πόλων
Δεινόσαυροι
Πουλιά
Φωτογραφίες της Γής
sos

Φύση  και  ζώα                        Φύση  και  ζώα

Επιγραμματικά

     

Εντατικό μάθημα για αρχάριους:

Το χρυσόψαρο είναι το πλέον σύνηθες κατοικίδιο στον κόσμο.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πάνω από 100 είδη, τα χρυσόψαρα ποικίλλουν σε χρώματα, από ανοιχτό κίτρινο έως και μαύρο. Ένα χρυσόψαρο ευρισκόμενο σε σκοτεινό δωμάτιο τείνει να γίνει λευκό.

Τα χρυσόψαρα είναι δυνατό να μεγαλώσουν ώστε να φτάνουν τα 45εκ., ενώ συνήθως φτάνουν τα 30εκ. Σε ηλικία 6 ετών, θεωρείται φυσιολογικό να έχουν μήκος 20-25εκ.

Η διάρκεια ζωής τους είναι δυνατό να φτάσει τα 30 έτη, ενώ συνήθως ζουν 9 με 10.

Διαθέτουν αντίληψη και αναγνωρίζουν τον άνθρωπο που τα ταϊζει.

Έχουν μεγάλα μάτια και αρκετά μεγάλο πεδίο όρασης, ενώ είναι ευαίσθητα σε δυνατούς ήχους. Θα πρέπει να αποφεύγετε να χτυπάτε το ενυδρείο ή να ανοίγετε απότομα το φως. Αναλογιστείτε ότι δεν διαθέτουν βλέφαρα ώστε να προφυλαχθούν από τον απότομο φωτισμό.

Το γηραιότερο γνωστό κατοικίδιο χρυσόψαρο, με το όνομα Tish, πέθανε το 1999 σε ηλικία 43 ετών!!!
Είχε κερδηθεί το 1956 από ένα 7χρονο τότε αγόρι ως βραβείο σε λοτταρία. Ο Tish μοιραζόταν το ενυδρείο με τον Tosh, ο οποίος πέθανε το 1975. Τότε, η οικογένεια χρειάστηκε να βάλει δίχτυ πάνω από το ενυδρείο, καθώς ο Tish αναπηδούσε απεγνωσμένος.

Είναι παμφάγα και θα φάνε οτιδήποτε χωράει στο στόμα τους.

Τροφή

Τα χρυσόψαρα είναι παμφάγα και αδηφάγα!!! Δεν προλαβαίνετε να τα πλησιάσετε και αμέσως ικετεύουν για φαγητό! Σε συνδυασμό με τις γλυκές φατσούλες τους, αυτό σας παρασύρει στο να τα ταϊζετε συνέχεια.

Γιατί δεν πρέπει να ταϊζω συνέχεια το χρυσόψαρό μου;
Στη φύση, τα ψάρια δυσκολεύονται να βρουν τροφή και γι'αυτό όταν τη βρουν, τρώνε όση μπορούν να αντέξουν καθώς δεν γνωρίζουν πότε θα βρεθεί το επόμενο γεύμα. Αντίθετα, ως κατοικίδια, ξέρουμε ακριβώς πότε θα έχουν το επόμενο γεύμα. Ετσι, οι ποσότητες τροφής που λαμβάνουν πρέπει να είναι ελεγχόμενες.
Επίσης, όσο περισσότερη τροφή καταναλώνει το ψάρι σας, τόσο περισσότερες ακαθαρσίες αποβάλλει και αυτό επηρεάζει επικίνδυνα αρνητικά την χημική ισορροπία του νερού στο οποίο ζει.
Μην ξεχνάτε, η ιδέα του φαγητού τα ενθουσιάζει υπερβολικά, καθώς το φαγητό είναι το μόνο ενδιαφέρον πράγμα στη ζωή τους! Ως εκ τούτου, μη σας συγκινεί η εικόνα του χρυσόψαρού σας το οποίο συμπεριφέρεται σα να λιμοκτονεί. Αν πάψει να σας ικετεύει για φαγητό, τότε θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε...

Όμως ποιά είναι η σωστή ποσότητα τροφής που πρέπει να δίνω στο χρυσόψαρό μου;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας δοσολογίας, αλλά φροντίστε η ποσότητα που δίνετε να καταναλώνεται από το ψάρι σε λιγότερο από 3 λεπτά. Επαναλάβετε 2-3 φορές την ημέρα.

Οξυγόνο

Το επίπεδο οξυγόνου στο νερό που ζει το χρυσόψαρό σας είναι ζωτικής σημασίας. Σχεδόν όλο το οξυγόνο που βρίσκεται στο ενυδρείο διαλύεται στην επιφάνεια του νερού. Το οξυγόνο δεν είναι ιδιαίτερα διαλυτό στο νερό, οπότε το οξυγόνο που βρίσκεται στο μέσα στο ενυδρείο είναι σαφώς λιγότερο από αυτό που βρίσκεται έξω από αυτό.
Η συγκέντρωση πολλών ψαριών στο ενυδρείο είναι ο κυριότερος παράγοντας μείωσης της ποσότητας του οξυγόνου στο νερό. Όσα περισσότερα ψάρια υπάρχουν, τόσο ελαττώνεται το οξυγόνο.
Επίσης, στη μείωση του οξυγόνου συμβάλλει και η υψηλή θερμοκρασία (άνω των 25°C) και η υψηλή σκληρότητα του νερού.
Σε ακραίες περιπτώσεις, η απότομη πτώση του επιπέδου οξυγόνου στο νερό, είναι δυνατό να προκαλέσει τον θάνατο του ψαριού.

Πως μπορώ να αυξήσω τα επίπεδα οξυγόνου στο ενυδρείο μου;
Η κίνηση του νερού στην επιφάνεια είναι μια καλή μέθοδος αύξησης του επιπέδου οξυγόνου. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με τη χρήση αερόπετρας, είτε με την κυκλοφορία του νερού που επιστρέφει από το φίλτρο στην επιφάνεια. Αυτή η κίνηση δημιουργεί μικρά κύματα στην επιφάνεια που συμβάλλουν στη διάλυση του οξυγόνου.
Επίσης, η ποσότητα οξυγόνου αυξάνεται και κάθε φορά που αλλάζετε το νερό. 

Διαβάστε...τις ακαθαρσίες

Θέλετε να ξέρετε αν το χρυσόψαρό σας χαίρει άκρας υγείας; Παρακολουθήστε τις ακαθαρσίες του!
Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, είναι ο πιο άμεσος τρόπος διάγνωσης!
Παρακάτω παραθέτουμε λίστα διάγνωσης των ακαθαρσιών:

Κοντόχοντρα στο χρώμα του φαγητού τους
Μην ανησυχείτε, είναι υγιέστατο!

Λεπτά και μακριά
Μάλλον δεν τρώει σωστά...

Λεπτά, μακριά, με άσπρο/διάφανο χρώμα
Ανησυχείστε, συνήθως είναι δείγμα εσωτερικής βακτηριδιακής μόλυνσης.

Διάφανα με φουσκαλίτσες
Το ταϊζετε καθόλου;

Χοντρά και μακριά
Το ψάρι σας ταϊζεται υπερβολικά και υποφέρει από δυσκοιλιότητα.

    πηγή το goldfish.gr .