Κεντρική σελίδα
kenia
Αγρια Ζώα
Ζώα των πόλων
Δεινόσαυροι
Πουλιά
Φωτογραφίες της Γής
sos

Δέντρα της Ελλάδας

   

Σορβιά Αουκοπάρια - Sorbus Aucuparia  πηγή prasino.gr

Δέντρο φυλλοβόλο ύψους 15-20 μέτρα. Παράγει ραγοειδείς καρπούς που όταν ωριμάσουν έχουν κίτρινο χρώμα με κόκκινες παρειές και είναι φαγώσιμοι. Είναι απαιτητικό είδος και αναπτύσσεται σε βαθιά νωπά και πλούσια σε θρεπτικές ύλες εδάφη.
Ανήκει στά φωτόφιλα είδη με εξαίρεση τα νεαρής ηλικίας δέντρα που δίχνουν να αντέχουν περισσότερο στη σκιά.
Είναι είδος της Νότιας Ευρώπης, Β. Αφρικής και Μ Ασίας , στην σχεδόν παντού μέσα στα δάση
 

Σημύδα - Betula pendula

Φυλλοβόλο δέντρο ύψους 20-25 μέτρων . Ο κορμός στα μεγαλύτερης ηλικίας δέντρα σχηματίζει λευκό λεπτό ξηρόφλοιο το οποίο κόβεται σε εγκάρσιες λωρίδες σαν φύλλα χαρτιού. Είναι ψυχρόβιο είδος , συναντιέται στα μεγάλα υψόμετρα των βουνών της Βόρειου Ελλάδας. (Ροδόπη , Φαλακρό όρος , Παγγαίο, Βόρα, Πάϊκο.
Αναπτύσσεται καλύτερα σε βαθιά νωπά πηλοαμμώδη εδάφη , μπορεί να το βρούμε όμως και σε ξηρές θέσεις..
Είναι ιδιαίτερα φωτόφιλο είδος , με απαιτήσεις σε φώς μεγαλύτερες απο όλα τ α άλλα πλατύφυλλα.
 

Ερυθρελάτη- Picea Abies

Δέντρο ύψους 40-60 μέτρα με κωνική κόμη. Αναπτύσσεται σε διάφορα εδάφη αρκεί να υπάρχει μεγάλη υγρασία στον αέρα και στο έδαφος. Θεωρείται ημισκιανθεκτικό είδος και είναι ευπαθές σε παγετούς κατα την νεαρή ηλικία. Είδος συχνό στην Ευρώπη, στην Ελλάδα εμφανίζεται μόνο σε μεγάλα υψόμετρα στα βουνά της Ροδόπης (Ελατιά και Ζαγκρατένια της δράμας)
 

Ιτιά Λευκή (αγριοϊτιά) - Salix alba

Φυλλοβόλο δέντρο. Δέντρο ,μέσου μεγέθους , ύψος από 7 έως 25 μέτρα. Συχνά το συναντούμε σε φτωχά απο θρεπτικές ύλες αμμώδη εδάφη τα οποία όμως εχούν πάντα πολύ υγρασία, κυρίως μέσα σε ρέματα και κοντά σε ποτάμια ή λίμνες.. Είναι είδος που αντέχει σε εδάφη που εποχιακά κατακλύζονται με νερό.
Εκτός από το νερό χρειάζεται και πολύ φως για να αναπτυχθεί .