Κεντρική σελίδα
kenia
Αγρια Ζώα
Ζώα των πόλων
Δεινόσαυροι
Πουλιά
Φωτογραφίες της Γής
sos

  

Δελφίνια των ελληνικών θαλασσών πηγή in.gr/αγροτουρισμός

Στις ελληνικές θάλασσες ο συνολικός αριθμός ειδών που απαντώνται είναι εννέα. Από αυτά τα πιο συνηθισμένα είναι τέσσερα: το Κοινό δελφίνι, το Ζωνοδέλφινο, το Ρινοδέλφινο και το Σταχτοδέλφινο.
Πολύ πιο σπάνια συναντώνται το Μαυροδέλφινο, η Ψευδοόρκα, η Όρκα (που είναι δελφίνι και όχι φάλαινα ούτε φυσικά "δολοφόνος"), το στενόρυγχο δελφίνι και η μικρή φώκαινα.

Κοινό δελφίνι
Ζωνοδέλφινο
Ρινοδέλφινο
Σταχτοδέλφινο
Επιστημονική ονομασία
Delphinus delphis
Stenella coeruleoalba
Tursiops truncatus
Grampus griseus
Μέγεθος
1,5-2μ.
(μέγιστο 3,5μ.)
1,5-2μ.
(μέγιστο 2,5μ.)
2-3μ.
(μέγιστο 3,5μ.)
2,5-3,5μ.
(μέγιστο 4μ.)
Σχήμα
Λεπτό σώμα, προτεταμένο και μυτερό ρύγχος,
θωρακικά πτερύγια μακριά και στενά, ραχιαίο πτερύγιο στο μέσο του σώματος
Λεπτό σώμα, προτεταμένο ρύγχος, πλατύ μέτωπο, μικρά θωρακικά πτερύγια, προτεταμένο ραχιαίο πτερύγιο με σκούρο χρώμα Εύρωστο σώμα, κοίλο κεφάλι, πλατύ μέτωπο, κοντό ρύγχος, κάτω σιαγόνα λίγο μεγαλύτερη από την επάνω, μικρά θωρακικά πτερύγια,
προτεταμένο δρεπανοειδές ραχιαίο πτερύγιο
Μεγάλο σώμα,
ογκώδες και κοίλο κεφάλι χωρίς ρύγχος, μακριά και μυτερά στην άκρη θωρακικά πτερύγια, μακρύ δρεπανοειδές ραχιαίο πτερύγιο
Βάρος
75-110 κιλά
90-150 κιλά
150-650 κιλά
350-500 κιλά
Χρώμα
Ράχη: το χρώμα της ποικίλλει (μαύρο, σκούρο μπλε, γκρι) Κοιλιά: άσπρη Πλευρά: κίτρινα Ράχη: σκούρα γκρι-μπλε
Κοιλιά: άσπρη ή ροζ
Πλευρά: γκρι-μπλε ανοικτό
 
Ράχη: σκούρο γκρι
Κοιλιά
: γκρι ή άσπρο-ροζ ανοικτό
Πλευρά: ομοιόμορφα γκρίζα
Ράχη: ανοικτό έως σκούρο γκρι
Κοιλιά: άσπρη
Πλευρά: γκρι
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Οι ήχοι που εκπέμπει έχουν μεγάλη εμβέλεια. Καταδύεται συνήθως για δέκα δευτερόλεπτα έως δύο λεπτά, μπορεί όμως να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι και οκτώ λεπτά. Συχνά πηδά αρκετά ψηλά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Καταδύεται για πέντε έως δέκα λεπτά. Κινείται σε κοπάδια 50 έως 100 ατόμων. Κολυμπά γρήγορα και καταδύεται για τρία έως τέσσερα λεπτά. Συχνά, παίζει γύρω από τα σκάφη και είναι φιλικό προς τον άνθρωπο. Καταδύεται συνήθως για ένα έως δύο λεπτά, αλλά μπορεί να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια μέχρι και μισή ώρα.

 

Περιοχές εξάπλωσης

Το Ζωνοδέλφινο είναι το είδος του δελφινιού που απαντάται συχνότερα στις ελληνικές θάλασσες. Επειδή όμως προτιμά τα μεγάλα βάθη, δεν εμφανίζεται κοντά στις ακτές, εκτός αν το βάθος μεγαλώνει απότομα κοντά σε αυτές, όπως στον Κορινθιακό κόλπο. Σχηματίζει συνήθως κοπάδια 15 έως 60 ατόμων.
 

Το Κοινό δελφίνι τις τελευταίες δεκαετίες έχει αρχίσει να γίνεται σπάνιο στη Μεσόγειο. Στο Ιόνιο ζουν περίπου 200 έως 300 άτομα, ενώ στο βόρειο Αιγαίο υπάρχουν περισσότερα. Νοτιότερα συναντώνται πιο σπάνια, αν και το συγκεκριμένο είδος έχει παρατηρηθεί στο Σαρωνικό και στις Κυκλάδες. Ζουν σε κοπάδια των δέκα έως δεκαπέντε ατόμων.

Τα Ρινοδέλφινα είναι το πιο παράκτιο είδος και συναντάται σε κοπάδια τεσσάρων έως δέκα ατόμων σε όλες σχεδόν τις ακτές της Ελλάδας, εκτός από τις πολύ βαθιές, όπως στη νότια Κρήτη, τη δυτική Πελοπόννησο κ.ά.

Τέλος, τα Σταχτοδέλφινα είναι καθαρά πελαγικά και συνήθως βρίσκονται σε βάθη που ξεπερνούν τα 300 με 500 μέτρα. Τα κοπάδια τους, δέκα έως είκοσι ατόμων, παρατηρούνται συχνότερα στη Χαλκιδική, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη νότια Κρήτη.

Τα δελφίνια ζουν σε ομάδες που συχνά συνενώνονται σε μεγαλύτερες αγέλες. Χαρακτηριστική είναι η αλληλεγγύη που υπάρχει μεταξύ των μελών της ομάδας. Σε περίπτωση τραυματισμού, για παράδειγμα, το τραυματισμένο δελφίνι στηρίζεται από τα υπόλοιπα, τα οποία φροντίζουν να μην εμποδίζεται η αναπνοή του.