Make your own free website on Tripod.com
Ζώα των πόλων

31/10/08

 
 

 

Κεντρική σελίδα
kenia
Αγρια Ζώα
Ζώα των πόλων
Δεινόσαυροι
Πουλιά
Φωτογραφίες της Γής
sos

 

H ΠΟΛΙΚΗ ΑΡΚΟΥΔΑ     πηγή Τα Ζώα Κώστα Κουνελάκη
Η πολική είναι η μεγαλύτερη αρκούδα του πλανήτη. έχει χρώμα άσπρο και ζει στις αρκτικές περιοχές. Το βάρος της φτάνει τα 650 κιλά .Το σώμα της εσωτερικά καλύπτεται από στρώμα λίπους και εξωτερικά από χοντρό και κοντό τρίχωμα. Τρίχωμα έχουν και τα πέλματά της για να μη γλιστρά στον πάγο.Τρέχει με ασυνήθιστη επιδεξιότητα στις παγωμένες περιοχές. Τρέφεται κυρίως με φώκιες και με τα υπόλοιπα ζώα αλλά και ψάρια των πόλων. παγωμένες περιοχές. Όπως και οι άλλες αρκούδες μπορεί να φάει και βρύα ή χόρτα . Δε διστάζει να επιτεθεί ακόμη και στον άνθρωπο. Το θηλυκό γεννάει ένα ή δύο μικρά τα οποία μένουν μαζί της για περισσότερα από δύο χρόνια.

 Η ΑΡΚΤΙΚΗ ΑΛΕΠΟΥ
Η αρκτική αλεπού είναι το είδος που ζει στους πόλους του βόρειου ημισφαιρίου. Στο μέγεθος είναι λίγο μικρότερη από την αλεπού των εύκρατων περιοχών. Το χειμώνα δεν πέφτει σε χειμερία νάρκη όπως άλλα ζώα. Τρέφεται με σάπιο κρέας φάλαινας ή τα αποφάγια από τα θύματα των πολικών αρκούδων.
Είναι περιζήτητη για το δέρμα της που το χειμώνα είναι άσπρο και το καλοκαίρι γίνεται γκρίζο

 ΑΡΚΤΙΚΟΣ ΛΑΓΟΣ
Λαγός που ζει στις βόρειες περιοχές του Καναδά και της Γροιλανδίας . Το μήκος του είναι όσο και του κοινού λαγού δηλαδή φτάνει στα 75 εκατοστά και το βάρος του τα 6 κιλά.

Το χρώμα της γούνας του είναι όλο το χρόνο λευκό εκτός από τις άκρες των αυτιών του που είναι σκουρόχρωμες. Χαρακτηριστικό γνώρισμά του η μεγάλη ταχύτητα .Φτάνει μέχρι τα 50-60 χλμ την ώρα.Εχθροί του είναι τα μεγάλα θηλαστικά. Τρέφεται με βρύα και λειχήνες και τους θερινούς μήνες με χλόη και εποχιακά φυτά που αντέχουν στις κλιματολογικές περιοχές των πόλων.
Το θηλυκό γεννάει 2 φορές το χρόνο 3-4 μικρά

 ΠΙΓΚΟΥΪΝΟΣ
θαλάσσιο πουλί με το χαρακτηριστικό αστείο περπάτημα.Στο ύψος φτάνει το 1 μέτρο και το βάρος του τα 30 κιλά. Η ράχη του είναι γκρίζα και η κοιλιά του λευκή.

Όταν βρίσκονται στην ξηρά,στέκονται όρθιοι ή γλιστρούν με την κοιλιά χρησιμοποιούν τις φτερούγες τους σαν κουπιά. Στο νερό χρησιμοποιούν τα πόδια τους σαν πηδάλιο.
Τρέφονται με ψάρια , μαλάκια και μικρά θαλασσινά.
Για να βρουν την τροφή τους διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Ωστόσο μπορούν να μείνουν νηστικοί ακόμη και μήνες.
Τη φωλιά τους τη φτιάχνουν σε απότομες πλαγιές βράχων ή στις κορυφές νησιών. Το θηλυκό γεννάει από ένα ως τρία αυγά τα οποία επωάζουν για 40 μέρες και οι δύο γονείς. Οι πιγκουίνοι ζουν σε μεγάλους πληθυσμούς στη νότια Αμερική (Παταγγονία), στα νησιά Φώκλαντ και στην Ανταρκτική


 

Κεντρική σελίδα | kenia | Αγρια Ζώα | Ζώα των πόλων | Δεινόσαυροι | Πουλιά | Φωτογραφίες της Γής | sos

Τελευταία ενημέρωση της τοποθεσίας07/04/08