Κεντρική σελίδα
kenia
Αγρια Ζώα
Ζώα των πόλων
Δεινόσαυροι
Πουλιά
Φωτογραφίες της Γής
sos

Ζώα  και  φύση

     

Ορεινή πέρδικα - Alectoris graeca

Υποοικογένεια Περδικίναι
Περιγραφή Η ορεινή πέρδικα έχει μήκος 30-35 εκατ. Και βάρος 600-900γραμ. , φύλλα όμοια. Στα πλευρά έχει εναλλασσόμενες άσπρες και μαύρες ραβδώσεις , οι παρειές και το μπροστινό μέρος του λαιμού λευκά και περιβάλλονται από στενή μαύρη λωρίδα η οποία αρχίζει από το ράμφος και κατεβαίνει προς το λαιμό δημιουργώντας ένα είδος περιλαίμιου.

Ζει σε θαμνώδεις εκτάσεις , κράσπεδα δασών σε σχετικά μεγάλα υψόμετρα.
Η τροφή της είναι κυρίως φυτική και κατά ένα μικρό μέρος ζωική. Αποτελείται από σπόρους φυτών , γράστεων, χυμώδεις καρπούς, σκουλήκια, έντομα, σαλιγκάρια κλπ. Μαζί με την τροφή καταπίνει και χαλίκια που βοηθούν στο άλεσμα αλλά γίνεται έτσι και πρόσληψη ασβεστίου.

Συνήθειες Είναι ενδημικό είδος (με την έννοια ότι δεν αποδημεί) όπως φυσικά και οι άλλες δύο πέρδικες που αναφέρονται στη συνέχεια καθώς και ο φασιανός που αναφέρθηκε προηγουμένως . Είναι κοινωνικό και ζει κατά οικογενειακές ομάδες 10-15 ατόμων ενώ τη διάρκεια του χειμώνα μπορούν να συνενωθούν δύο οι περισσότερες τέτοιες ομάδες και να φτάσουν στις 40. Είναι είδος εδαφόβιο και σπάνια πετά ενώ τρέχει πολύ γρήγορα.
Αναπαραγωγή Είναι είδος μονογαμικό. Τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι ομάδες διαλύονται και σχηματίζονται τα ζεύγη. Το θηλυκό φωλιάζει στο έδαφος κάτω από θάμνους ή σε κοιλότητες του εδάφους στρώνοντας ξερά φύλλα χόρτα και λίγα πούπουλα. Το Μάρτιο με Απρίλιο γεννά 10-15 αυγά και τα επωάζει 20-21 μέρες. Οι νεοσσοί βαδίζουν αμέσως και τους φροντίζουν και οι δύο γονείς.
Εχθροί Αλεπού , ικτίδες ,αγριόγατα ,γεράκια, αετοί.

Σαν θήραμα οι ορεινές πέρδικες έχουν πολύ μεγάλη αξία , θεωρείται μαζί με το λαγό από τα σημαντικότερα θηράματα

 

Το ορτύκι - Coturnix coturnix


Περιγραφή το ορτύκι έχει μήκος 15-18 εκατ. Και βάρος 200-250 γρ ,φτέρωμα φαιό με κιτρινωπές και καφέ ραβδώσεις. Στο στήθος τα θηλυκά έχουν έντονα μαύρα στίγματα και ραβδώσεις.
Ζει σε γεωργικές εκτάσεις πεδινές περιοχές και λοφώδη μέρη με αραιούς θάμνους.

Η τροφή είναι 90% φυτική και κατά 10% ζωική, από σπόρους , βλαστούς έντομα κλπ.

Συνήθειες. Το ορτύκι είναι μεταναστευτικό ,διαχειμάζει στην Αφρική και Δ. Ασία και αναπαράγεται στη Κ. Ευρώπη, είναι είδος μονογαμικό και σπανιότερα όταν τα θηλυκά είναι περισσότερα συμπεριφέρεται ως πολυγαμικό

 

Η Μπεκάτσα

ΤΑΞΗ ΧΑΡΑΔΡΙΟΜΟΡΦΑ Οικογ. Μπεκατσίδαι - Scolopax rusticola


Η μπεκάτσα έχει μήκος 35 εκατ και ράμφος 6-8εκατ , βάρος από 300 έως 350γραμ


Βιότοπος. Δασόβιο είδος ,προτιμά περιοχές με υγρό έδαφος όπου μπορεί εύκολα να βρει τροφή. Ζει συνήθως σε απόμερα μέρη με πυκνό ξερό φύλλωμα στο έδαφος και το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης.
Τροφή. Σκουλήκια , έντομα ,προνύμφες εντόμων ,και σπόρους. Η αναζήτηση της τροφής γίνεται με το ράμφος το οποίο βυθίζει στη λάσπη η σε σωρούς από φύλλα. Για το λόγο αυτό στην άκρη του ράμφους υπάρχουν απολήξεις αισθητήριων νεύρων.
Συνήθειες Η μπεκάτσα είναι είδος μεταναστευτικό. Αναπαράγεται στη κεντρική και βόρεια Ευρώπη και διαχειμάζει νοτιότερα. Στη χώρα μας έρχεται το Νοέμβριο και φεύγει στο τέλος Φεβρουαρίου. Κυριότεροι είσοδοι είναι κοιλάδες ποταμών στη περιοχή των συνόρων (Στρυμόνα , Αξιού ,Αώου) ενώ αποφασιστικό ρόλο για την εγκατάσταση σε μια περιοχή παίζουν οι βροχές του φθινοπώρου. Σε υγρά εδάφη είναι ποιο εύκολο να βρει σκουλήκια και να τραφεί.

Η εποχή άφιξης εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες στις βόρειες περιοχές όπως πχ οι βόρειοι άνεμοι οι οποίοι βοηθούν τη πτήση τους. Η παραμονή όμως σε μια περιοχή εξαρτάται από τις τοπικές συνθήκες , σε ξηρό ή παγωμένο έδαφος ή όταν υπάρχει πολύ χιόνι δεν μπορεί να βρει εύκολα τροφή και για το λόγο αυτό μεταναστεύει σε άλλες περιοχές. Μεταναστεύει κυρίως τις νυχτερινές ώρες και κατά μικρά κοπάδια.


Αισθήσεις. Έχει αναπτυγμένη την αίσθηση της αφής ιδιαίτερα στο άκρο του ράμφους. Λόγω της θέσεως των ματιών μπορεί και βλέπει γύρω της ακόμη και όταν τρέφεται και έτσι δύσκολα αιφνιδιάζεται.


Η μπεκάτσα θεωρείται από τους κυνηγούς πολύ καλό θήραμα

Φάσσες - αγριοπερίστερα - τρυγόνι

ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΟΜΟΡΦΑ
Οικ. Περιστεριδαι


Περιλαμβάνονται πτηνά μέσου μεγέθους με φτερούγες μακριές και οξύληκτες. Η πτήση είναι γρήγορη και αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 100Κμ/ώρα. Χαρακτηριστικό των περιστεριδών είναι ότι αναρροφούν το νερό βυθίζοντας το ράμφος σε αυτό χωρίς να το ανασηκώνουν όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα πτηνά. Κατά κανόνα δασόβια και σποροφάγα είδη γεννούν 1-2 αυγά και η επώαση γίνεται και από τα δύο φύλλα.


ΦΑΣΣΑ -Columba palumpus


Είναι το μεγαλύτερο είδος της οικογένειας , έχει μήκος 40 εκατ και βάρος 500-600γραμ. Διαγνωστικό στοιχείο οι δύο μεγάλες λευκές κηλίδες στις πλευρές του λαιμού , και οι δύο λευκές λουρίδες στο μέσο των φτερούγων που είναι ιδιαίτερα ορατές κατά την πτήση.

Βιότοπος. Είναι είδος δασόβιο , ζει σε δάση πλατύφυλλων και κυρίως βελανιδιάς ή οξιάς. Καθώς και γεωργικές περιοχές με δεντρώδη βλάστηση


Τροφή Είναι παμφάγο κατά 90% φυτική και 10% ζωική. Βαλανίδια , κάστανα , καρπούς οξιάς και κωνοφόρων καθώς και σκουλήκια έντομα κλπ.


Συνήθειες. Μεταναστευτικό είδος , έρχεται στην χώρα μας το φθινόπωρο σε μεγάλα σμήνη και φεύγουν στην άνοιξη.





ΦΑΣΣΟΠΕΡΙΣΤΕΡΟ -Columba oenas


Μοιάζει με το προηγούμενο είδος αλλά είναι μικρότερο και δεν έχει λευκές λωρίδες ούτε κηλίδες.


ΑΓΡΙΟΠΕΡΙΣΤΕΡΟ -Columba livia






Μοιάζει με το προηγούμενο είδος αλλά έχει ποιο έντονες μαύρες λωρίδες στις φτερούγες. Πρόκειται για ενδημικό και εδαφόβιο είδος , ζει σε βραχώδεις περιοχές και ακτές κυρίως νησιών και μετατοπίζεται σε γειτονικές περιοχές μόνο όταν η τροφή σπανίζει. Είναι μονογαμικό φωλιάζει κατά αποικίες και γεννά δύο φορές το καλοκαίρι και σπανιότερα και τρεις από 1-2 λευκά αυγά.


ΤΡΥΓΟΝΙ -Srteptopelia turtur


Είναι είδος μικρότερο από τα προηγούμενα, έχει μήκος 27-29εκατ και βάρος 250-220γραμ .


Ζει σε πεδινές περιοχές με δεντρώδη η θαμνώδη βλάστηση καθώς και σε αραιά δάση που βρίσκονται κοντά σε γεωργικές καλλιέργειες. Φτάνει μέχρι τα 1000 μέτρα υψόμετρο. Είναι είδος μεταναστευτικό ,διαχειμάζει στην Κεντρική και Β Αφρική και αναπαράγεται στη κεντρική και νότια Ευρώπη , ένας μικρός αριθμός φωλιάζει στην βόρεια Ελλάδα. Είδος μονογαμικό γεννά δύο φορές το χρόνο από δύο λευκά αυγά.


ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΔΙΚΑ - Alectoris chucar

Περιγραφή: Η πέρδικα αυτή μοιάζει πολύ με το προηγούμενο είδος αλλά διαφέρει από την έλλειψη μαύρου χαλινού και κάποιες άλλες μικρές διαφορές . Η βιολογία του είναι όμοια με του προηγούμενου είδους , ζει όμως σε χαμηλότερο υψόμετρο. Η γεωγραφική εξάπλωση είναι από Αραβία Ινδία Κίνα Τουρκία Κ.Ασία. Στη χώρα μας απαντάτε στα Δωδεκάνησα ,Κρήτη και Θράκη . Επίσης έχει εισαχθεί και στις ΗΠΑ.