Make your own free website on Tripod.com

                                   

Κεντρική σελίδα
kenia
Αγρια Ζώα
Ζώα των πόλων
Δεινόσαυροι
Πουλιά
Φωτογραφίες της Γής
sos

Οι   φίλοι  μας  τα  ζώα

    

Αρκούδα (Ursus arctos)

Γεωγραφική εξάπλωση : Β. Σκανδιναβία , Πυρηναία , Βαλκάνια , Α. Ευρώπη , Ασία , Β. Αμερική . Στη χώρα μας απαντάται στη Θεσσαλία , Ήπειρο , Δ. Μακεδονία και Θράκη . Περιγραφή : Είναι μεγάλο ζώο με δυνατό λαιμό και άκρα, τριγωνικό κεφάλι , μικρά αυτιά και μάτια και μήκος που φτάνει τα δύο μέτρα ενώ το ύψος του 1,2 μέτρα. Το βάρος του φτάνει τα 150 -450 κιλ. με χαρακτηριστική καμπούρα στη ράχη.

Ο τρόπος που περπατά καθώς και ο όγκος της την κάνουν να φαίνεται δυσκίνητη , παρόλα αυτά όμως είναι ευκίνητο ζώο. Το τρίχωμά της είναι πλούσιο και έχει χρώμα καστανό , άλλοτε ανοιχτό και άλλοτε πιο σκούρο μέχρι μαύρο . Η ουρά της είναι τόσο μικρή που δεν φαίνεται .
Βιότοπος : Ζει σε μεγάλα και πυκνά δάση πλατύφυλλων , μακριά από ανθρώπινες δραστηριότητες , συνήθως προτιμά δάση οξιάς , δρυός ή καστανιάς με τρεχούμενο νερό και υποόροφο από θάμνους με χυμώδεις καρπούς . Επιλέγει τοποθεσίες με μαλακό και πλούσιο σε χούμο έδαφος όπου αναπτύσσονται άφθονα ζωικά και φυτικά είδη τα οποία αποτελούν μέρος του διαιτολογίου της.

Διατροφή : Είναι είδος παμφάγο , από μικρά και μεγάλα θηλαστικά , ψοφίμια , ερπετά , σαλιγκάρια, σκουλήκια, μεγάλα έντομα, ψάρια, χυμώδεις καρπούς , μανιτάρια , καρπούς οξιάς , βαλανίδια , κάστανα , φράουλες , φρούτα , μέλι .
Διάφορα : Τα δύο φύλα ζουν χωριστά εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής, το θηλυκό ζει με τα μικρά του των δύο τελευταίων χρόνων. Για την αναζήτηση της τροφής κινείται κατά τις βραδινές ώρες αλλά είναι δυνατό να παρατηρηθεί και την ημέρα . Έχει την δυνατότητα να αναρριχάται στα δένδρα και να κολυμπά καλά . Η περιοχή ενδημίας τους είναι πολύ μεγάλη 15-30 χιλ. τα όρια της οποίας σημαίνονται με εκκρίματα , περιττώματα και ξύσιμο των δένδρων .

Πριν τον χειμώνα τρέφεται έντονα για να αποθηκεύσει άφθονο λίπος για τις δυσμενείς συνθήκες της χειμερινής περιόδου . Τη φωλιά της την στρώνει με κλαδιά δένδρων και άλλα υλικά και κλείνει την είσοδό της . Το χειμώνα πέφτει σε χειμέριο ύπνο σε σπηλιές ή κουφάλες δένδρων , κατά την περίοδο αυτή ο μεταβολισμός μειώνεται πλην όμως η ίδια αντιδρά σε εξωτερικούς ερεθισμούς . Η περίοδος που πέφτει σε χειμέριο ύπνο διαφέρει από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τις τοπικές κλιματικές συνθήκες , ενώ κατά την διάρκεια θερμών ημερών του χειμώνα ο ύπνος διακόπτεται .

Αναπαραγωγή : Είδος μονογαμικό, το θηλυκό γεννά 2-4 τυφλά μικρά , το μέγεθος τους είναι μικρό 20-25 εκατ. και βάρος 400-500 γραμ. Το μικρό αυτό μέγεθος των νεογνών είναι προσαρμοστικό φαινόμενο γιατί κατά την διάρκεια του τοκετού το θηλυκό βρίσκεται σε χειμέριο ύπνο, και αποφεύγεται έτσι η πλήρη εξάντληση του από τον τοκετό και τον θηλασμό . Σεξουαλικά ωριμάζουν σε ηλικία 3 ετών τα θηλυκά και 4 ετών τα αρσενικά. Διάρκεια ζωής 30-35 χρόνια.

Αισθήσεις : Αναπτυγμένη η ακοή και η όσφρηση , η όραση περιορισμένη.

Εχθροί : Άνθρωπος και για τα μικρά ο λύκος και η αλεπού.

Δεν επηρεάζει την θηραματική πανίδα λόγω του ότι η τροφή της είναι κυρίως φυτικής προέλευσης είναι δυνατόν όμως να προκαλέσει ζημιές στην μελισσοκομία και σπανιότερα μικρότερες στην κτηνοτροφία